Radončić: Napokon je na dnevni red došlo procesuiranje sistemske korupcije

Seminar o Korupciji EU1111U zgradi Delegacije EU u BiH u Sarajevu počeo je zajednički seminar između predstavnika Evropske komisije i BiH o proširenju Struktuiranog dijaloga o pravosuđu sa pitanjima koji se odnose na borbu protiv korupcije.

Seminarom predsjedava direktor za pitanja Albanije, BiH, Srbije, Crne Gore i Kosova u Direktoratu Evropske komisije za proširenje Jean Eric Paquet. Prije početka seminara Paquet je u izjavi za novinare kazao kako će se rasprava voditi, osim o pitanjima koja su vezana za borbu protiv korupcije, i o unutrašnjim poslovima te kapacitetima agencija za provođenje zakona kao i o sveukupnim naporima u borbi protiv organiziranog kriminala.

“U Srbiji i Crnoj Gori počeli su pregovori o poglavljima 23. i 24. Prave stečevine EU. U BiH također želimo da kao prvi prioritet postavimo vladavinu zakona. Vjerujemo da će uspostava vladavine zakona pomoći i ostalim procesima. Ovo nije zvanično otvaranje poglavlja 23. i 24. ali ćemo razgovarati o istim pitanjima koja se tretiraju u tim poglavljima”, kazao je Paquet.

Novinarima se obratio i ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić koji je ocijenio da je “današnji seminar jedna izvanredna prilika i dokaz velikih napora koje smo već godinu i po uložili da se napokon sistemska korupcija procesuira”.

“Očekujemo da će to poglavlje 24., koje će, nadamo se, vrlo brzo doći, osnažiti napore koje smo činili. Očekujem još snažniji iskorak u okviru Struktuiranog dijaloga, naročito nakon zahtjeva građana, koji nisu ništa drugo nego ohrabrivanje pravosuđa da hrabrije rade svoj posao”, kazao je Radončić.

Transparency International BiH (TIBiH) je bio stanovišta da Strukturalni dijalog o pravosuđu između EU i BiH, kao takav, treba biti proširen učešćem nevladinih organizacija i da treba biti proširen ključnim pitanjima koja se odnose na procesuiranje korupcije- kazao je Srđan Blagovčanin, izvršni direktor TIBiH, uoči današnjeg seminara o proširenju Strukturalnog dijaloga o pravosuđu između EU i BiH. Ključni test nezavisnosti i funkcionalnosti pravosuđa vidi upravo u procesuiranju korupcije. Smatra da niko u BiH ne može biti zadovoljan sve dok ne vidi da se pravosuđe uhvatilo ukoštac sa slučajevima posebno političke korupcije. -Mislim da će to predstavljati osnovni parametar kada budemo ocjenjivali i procjenjivali rezultate i reforme pravosuđa, ali i rezultate Strukturalnog dijaloga o pravosuđu između EU i BiH- kaže Blagovčanin.
Predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso pozdravila je novo poglavlje u vođenju Strukturalnog dijaloga o pravosuđu između EU i BiH .

- Dijalog se odnosi na poglavlja 23. i 24., koja nisu još zvanično otvorena, jer BiH nema pristup pregovorima o priključenju Evropskoj uniji, ali mislim da je došlo vrijeme da okrenemo list i da zauzmemo jedan potpuno novi pristup u vođenju ovog dijaloga – kazala je Kreso uoči početka današnjeg seminara u Sarajevu o proširenju Strukturiranog dijaloga o pravosuđu između BiH i EU.

Transparency International BiH (TIBiH) je bio stanovišta da Strukturalni dijalog, kao takav, treba biti proširen učešćem nevladinih organizacija i da treba biti proširen ključnim pitanjima koja se odnose na procesuiranje korupcije- kazao je Srđan Blagovčanin, izvršni direktor TIBiH, uoči današnjeg seminara o proširenju Strukturalnog dijaloga o pravosuđu između EU i BiH.

Ključni test nezavisnosti i funkcionalnosti pravosuđa vidi upravo u procesuiranju korupcije.

Smatra da niko u BiH ne može biti zadovoljan sve dok ne vidi da se pravosuđe uhvatilo ukoštac sa slučajevima posebno političke korupcije.

-Mislim da će to predstavljati osnovni parametar kada budemo ocjenjivali i procjenjivali rezultate i reforme pravosuđa, ali i rezultate Strukturalnog dijaloga o pravosuđu između EU i BiH- kaže Blagovčanin.

Inače ovom seminaru prisustvuju brojni predstavnici državnih i entitetskih, te institucija Distrikta Brčko, kao i civilnog sektora.Seminar o Korupciji EU1111

Hinterlasse eine Antwort

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind markiert *

Du kannst folgende HTML-Tags benutzen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>